Home » Agenda » Basiscursus in de Vogezen

BASISCURSUS FOTOGRAFIE IN DE FRANSE VOGEZEN.

27 t/m 31 mei 2021

 

Heb je net een dure camera gekocht en kom je niet verder dan steeds maar weer foto’s te maken in de automatische stand? Ga je straks op vakantie en zou je graag wat betere foto's willen maken dan vakantiekiekjes? Of zou je eindelijk een keer de baas willen worden over je camera in plaats van andersom?  Of heb je gewoon zin om een fotocursus te doen in Frankrijk? Ok, zoek niet verder want deze cursus is beslist iets voor jou!

In een prachtige inspirerende omgeving in de Franse Vogezen, neem ik je mee op verkenningstocht door de fotografie. Een mix van theorie en praktijk zorgt er voor dat je straks alle vaardigheden bezit om de beginners-status te ontstijgen. Ik ga met jou de uitdaging aan om (bijna) nooit meer de automatische stand van je camera te gebruiken!  Je leert de samenwerking begrijpen tussen diafragma, sluitertijd en ISO-waarde zodat je eindelijk die mooie foto's kan maken met zo'n onscherpe achtergrond.  Maar ook leer je welke instelling je moet gebruiken als er niet zoveel licht is.
In deze cursus komen tenminste de volgende onderwerpen aan bod die op een heldere manier worden uitgelegd:

  •     De verschillende functies van jouw camera
  •     Diafragma
  •     Sluitertijd
  •     ISO
  •     Het instellen van de juiste belichting
  •     Compositie en perspectief
  •     Nabewerking van foto's
  •     en nog veel meer!

Het unieke aan deze cursus is dat we direct aan de slag gaan om de theorie in praktijk te brengen. 's Ochtends les en 's middags op stap. Zo leer je pas echt fotograferen.  Je ontvangt bovendien uitgebreide informatie in de vorm van filmpjes, hand-outs en documenten op een SD kaartje of datastick. Zodoende kun je alles thuis nog een keer nazien. Welke camera je hebt maakt niet uit, maar een camera waarmee je de sluitertijd en diafragma handmatig kan aanpassen is wel een pré. Heb je geen camera? Het is zelfs mogelijk  een spiegelreflex of systeemcamera te huren gedurende de cursus.

Locatie

De workshop vindt plaats in het dorpje Grandrupt-de-Bains.  In de buurt van Epinal is dit een gemeente in het Franse departement Vosges in de regio Grand Est. Verwacht geen flatgebouwen en wolkenkrabbers, want dit dorpje telt maar liefst 85 inwoners!

Fotograferen, genieten , beleven, leren en ervaren

Eindbestemming is de authentieke boerderij    ‘Entre les Sources’.     (Tussen de bronnen) Gastheer en gastvrouw Michel en Miranda ontvangen jullie persoonlijk om je te overtuigen van de aangename en gemoedelijke sfeer in Grandrupt de Bains. Je verblijft in een van de ruime kamers in de boerderij. Het prachtige landschap van de Vogezen zal je  beslist bekoren. Grandrupt ligt exact 580 km vanaf Utrecht. Je kan via Brussel, Reims, Troyes reizen of via Luxemburg, Metz, Nancy. Bij Epinal verlaat je de snelweg en dan is het nog maar 25 minuten naar de eindbestemming.

Verblijf in een luxe accommodatie

Afhankelijk van de samenstelling van de groep en specifieke wensen, worden de deelnemers ingedeeld in een van de vele ruimten. Geen gezeur met meerkosten voor een 1-persoonskamer. Die is er gewoon.  Ontbijt en diner doen we gezamenlijk in een grote ruimte of lekker buiten indien het weer het toelaat. De tuin en ruimte om de boerderij is enorm en daar gaan we natuurlijk ook gebruik van maken. We maken gebruik van een aparte cursusruimte. Wil je meer weten over de locatie en accommodatie, kijk dan hier: https://www.tussendebronnen.nl/

Uitstekende verzorging

Een beetje fotograaf houdt van lekker eten en drinken. Dat betekent dat we starten met een goed ontbijt en eindigen met een lekker uitgebreid diner. Alles is compleet verzorgd zodat jij je alleen bezig hoeft te houden met fotograferen. Het is er Michel en Miranda alles aangelegen om voor een heerlijk verblijf te zorgen. Afhankelijk van het programma lunchen we “thuis” of onderweg. In het laatste geval stellen we je natuurlijk in staat om een lunchpakket mee te nemen. Door de dag heen is er koffie en thee en ’s avonds bij het diner is er een lekker glas wijn of een ander drankje naar keuze. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. De extra drankjes worden later afgerekend.

Een uitdagende fotocursus

Tijdens ons verblijf bezoeken we een aantal interessante fotospots. Na het ontbijt (de planning is om rond 08.30 aan te tafel te gaan) start het programma. We beginnen om 09.30 met de theorie en na de lunch gaan we op stap.  We gaan naar prachtige locaties om daar, aan de hand van uitdagende opdrachten, te fotograferen. De groep bestaat uit maximaal 7 deelnemers. Zodoende is er genoeg tijd voor individuele aandacht. De reis gaat door bij een minimum van 5 deelnemers.

Voor wie?

Deze cursus is vooral gericht op de beginnende fotograaf. Je kunt op je eigen niveau je vaardigheden vergroten. Het aanbod is zeer gevarieerd, dus van verveling is geen sprake! We gaan onder meer werken met lange sluitertijden, flitsers, filters, etc. Maar er is ook tijd om je eigen creativiteit in te zetten. We bezoeken bijzondere plekken en maken kennis met een aantal disciplines uit de fotografie. Aan het eind van de middag vindt de fotobespreking plaats. Je levert per dag een aantal foto’s in die vervolgens plenair worden besproken. Daar leer je pas van. Je ontvangt bovendien diverse tips en trucs om je foto's in Lightroom en PS te verbeteren.
Om 19.00 uur gaan we aan tafel voor het diner. Tijdens 1 avond staat er nog een spannende avondworkshop op het programma!  

Wanneer?

Donderdag 6 MEI  start de cursus. Met oog op de reis is de verwachting dat iedereen rond 16.00 uur binnenkomt. Maandag 10 MEI  na het ontbijt sluiten we de cursus af, zodat iedereen weer in de middag thuis kan zijn.  Het is uiteraard mogelijk om je verblijf te verlengen. Wie weet knoop je er nog een paar dagen aan vast. Kies je voor verlenging, dan is dit in overleg met de eigenaren van Entre les Sources.

 

De kosten

Deze fotoreis kost €499- p.p.  Dit is inclusief verblijf, bedlinnen, schoonmaakkosten, de fotocursus, excursies, materialen, maaltijden en evt. entreegelden. Drankjes die niet bij de maaltijden worden geserveerd zijn voor eigen kosten. Het is ook mogelijk om met je partner in te schrijven. Er is als niet-fotograaf ook voldoende te beleven in de buurt. Doe je als partner niet mee met de fotocursus, dan betaal je tijdens de duur van de fotocursus alleen het verblijf, te weten  €299,-- (logies en maaltijden)

Het spreekt voor zich dat een reis- en annuleringsverzekering wordt aanbevolen.

 

TOT SLOT

Als je bereid bent om met elkaar te reizen, dan stel ik de gegevens beschikbaar van de deelnemers. Het is niet alleen gezellig om samen te reizen, maar het scheelt ook in de reiskosten. Wil je meer weten over deze fotoreis? Laat het me weten.