• Verbinding door verbeelding
  • Blijf je ontwikkelen als fotograaf
  • Haal alles uit je camera
Home » Stilleven

Stilleven fotografie

moeilijker dan je denkt, maar ontzettend leuk om te doen...

Even googelen op Wikipedia om de definitie van een stilleven op te zoeken:
“Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. Met het schilderen of fotograferen van een stilleven kan de schilder of fotograaf zich concentreren op de compositie en op het gebruik van kleur en toonwaarde, het vloeiende onderscheid in kleurnuances tussen de lichtste en donkerste partij.

De moeder van alle fotografie

Een stilleven is feitelijk de basis voor alle fotografie-disciplines. Je leert namelijk hoe je licht kan vormen, hoe texturen bij elkaar kunnen komen, hoe bepalend een goede compositie is en welk standpunt het beste resultaat geeft. En dat zijn ook de onderdelen die je bijvoorbeeld in portretfotografie gebruikt of in landschapsfotografie.

Ga maar na,  een fotograaf is altijd op zoek naar het mooiste licht en de beste compositie. In landschapsfoto's kan hij met behulp van licht de afbeelding maken of breken en in portretfoto’s kan hij met licht gezichtsproblemen vergroten of verbergen.

Weggelopen vaas

Hoe gaaf is het dat je met het creëren van een stilleven helemaal zelf kan bepalen waar je de nadruk op legt? Met stillevenfotografie heb je de volledige controle over alle afzonderlijke looks van je foto. Van het inkaderen van de scène tot het bepalen van de schaduw en het regisseren van de juiste compositie. Het is allemaal aan jou! Geen onwillige modellen, geen regenbui die plotseling je dag verpest. Of heb je wel eens meegemaakt dat een vaas uit de scene is weggelopen?

De workshop

In deze workshop leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goed stilleven. We starten met een boeiende presentatie. We bespreken enkele voorbeelden en analyseren een aantal beroemde foto’s. Waar komt het licht vandaan, welk licht is gebruikt en hoe is het onderwerp opgebouwd? Maar ook bespreken we de diverse camera-instellingen en belichtingstechnieken om de ultieme foto te maken.  Vaardigheden die je kan toepassen in jouw fotografie. Ook laat ik zien wat er mogelijk is in de nabewerking.
Vervolgens gaan we echt aan de slag. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt er voor kiezen om een eigen tableau te maken (of meerdere) , maar uiteraard kan dit ook samen. Er zijn tientallen voorwerpen, stuks fruit, doeken en andere attributen voorhanden om een boeiend tafereel te maken. Met behulp van flitsers, lampen, kaarslicht, reflectieschermen, achtergronden etc. bepalen jullie waar je de aandacht (focus) op gaat leggen. Je zult ervaren dat je nog tijd te kort komt! 

Inschrijven

Zorg dat je erbij bent. De workshops gaan door bij een minimum van 3 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is (zolang de maatregelen gelden mbt de corona-richtlijnen) ook slechts drie personen.  Zo is er wel  voldoende ruimte voor individuele aandacht.. Natuurlijk is er tijdens de workshop ruimte voor een hapje en een drankje! 
Wil je nog nadere informatie, schroom niet om mij te bellen of te mailen.

Locatie

Plaats van handeling is mijn foto-atelier aan de Piet Heinplein 50 te Den Haag. De cursusruimte met fotostudio is goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Tijd

Deze workshop wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Soms op een middag, soms op een avond. Kies je voor een middagworkshop, dan is de inloop is vanaf  12.45 uur. We starten om 13.00 uur en rond 16:00 uur ronden we de workshop af. De avondworkshop start om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Rond 22.30 uur houden we er mee op.

Zakelijk?

Deze workshop is ook zakelijk te boeken als teambuildingsactiviteit.