In deze rubriek vind je (hopelijk) heel veel antwoorden op jouw vragen over fotografie. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de aanschaf van een statief? Of wat komt er bij kijken als je de stap naar professioneel fotograaf overweegt? Er is vast een onderwerp waar je iets meer van wilt weten. Veel plezier!

Doet Bob soms iets fout?

Het antwoord op deze vraag is er eigenlijk niet. Het is een hulpmiddel om nooit meer de fout in te gaan zodra je gaat fotograferen. Te vaak heb ik gezien bij (beginnende) fotografen dat de instellingen van hun camera volkomen verkeerd stonden. Een belichtingscompensatie van + 2 bijvoorbeeld. Of een verkeerde witbalans. Dit zijn instellingen die niet standaard weer op 0 schieten, zodra je de camera uit doet.  Dus...om je te helpen om een goede start te maken stel je voortaan de vraag:

Lees meer »

Professioneel fotograaf worden?

Het is de droom van iedere hobbyfotograaf. Maar r komt heel wat kijken  om geld te verdienen met je hobby. Als je de ambitie hebt om een professioneel fotograaf te worden, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om succesvol te zijn in dit vakgebied. Je bent namelijk in eerste instantie ondernemer. En dan komen er andere vaardigheden om de hoek kijken. Wil je toch de stap maken? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Lees meer »

Het belang van een goede profielfoto

Een goede profielfoto is belangrijk om verschillende redenen, vooral in een digitale wereld waar online communicatie en sociale interacties steeds gebruikelijker worden. Hier zijn enkele redenen waarom een goede profielfoto belangrijk is:

Lees meer »

Kies in 2024 voor een nieuwe hobby

Ben je nieuwe voornemens aan het maken voor 2024? Heb je al eens overwogen om te starten met fotografie als nieuwe hobby?Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom andere  mensen al voor fotografie gekozen hebben als hobby:

Lees meer »

Wat is jouw favoriete muziek als je gaat fotograferen?

Mensen die weleens een cursus of workshop hebben gevold bij Fotoschool Den Haag, weten dat het fotoatelier zich in een muziekschool bevindt. Muziek en fotografie zijn beide vormen van kunst en creativiteit. Dat bracht mij op het idee om eens de relatie tussen muziek en fotografie verder te onderzoeken. Wat zet de theorie hier over?  Beide kunstvormen delen een aantal overeenkomsten en kunnen elkaar op verschillende manieren beïnvloeden. Hier zijn enkele aspecten van de relatie tussen muziek en fotografie:

Lees meer »

Welke fotografen zou je eigenlijk moeten volgen?

Er zijn veel getalenteerde fotografen over de hele wereld, en de keuze van welke fotografen je zou moeten volgen, hangt af van je persoonlijke smaak, interesses en het soort fotografie waar je meer over wilt leren. Hier zijn enkele namen van bekende fotografen die je kunt overwegen:

Lees meer »

De aanschaf van een camera

Bij de aanschaf van een camera zijn er verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden, afhankelijk van je behoeften en het beoogde gebruik van de camera. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Lees meer »

Spiegelreflex of systeemcamera?

Een systeemcamera en een spiegelreflexcamera zijn beide populaire soorten digitale camera's, maar ze verschillen op verschillende manieren. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera:  

Lees meer »