Doet Bob soms iets fout?

Het antwoord op deze vraag is er eigenlijk niet. Het is een hulpmiddel om nooit meer de fout in te gaan zodra je gaat fotograferen. Te vaak heb ik gezien bij (beginnende) fotografen dat de instellingen van hun camera volkomen verkeerd stonden. Een belichtingscompensatie van + 2 bijvoorbeeld. Of een verkeerde witbalans. Dit zijn instellingen die niet standaard weer op 0 schieten, zodra je de camera uit doet.  Dus...om je te helpen om een goede start te maken stel je voortaan de vraag:

Doet Bob Soms  Iets Fout?

 

Diafragma - Is het diafragma van je camera ingesteld in overeenstemming met de hoeveelheid scherpte diepte? Het is vaak de eerste creatieve keuze van de fotograaf.

 

Belichting - Staat je belichtingscompensatie (+/-) wel op nul? Heel belangrijk om dit te checken. Het kan zo maar zijn dat je foto's anders altijd onder- of overbelicht zijn.

 

Sluitertijd - Is de sluitertijd lang genoeg om bijvoorbeeld water glad te krijgen? Of is het snel genoeg om beweging te bevriezen? Wat is voor jou de ideale sluitertijd die je minimaal zou willen hebben?

 

ISO - Staat je ISO op de laagste stand om ruis te voorkomen? Geloof me, het gebeurt zo vaak dat de camera in auto iso staat of dat mensen vergeten een hoge isowaarde weer terug te zetten.  Dat betekent vaak onnodig ruis in je foto!

 

Focus - Is het scherpstelpunt ingesteld op de juiste locatie in de scène? Kies je voor single focus of continuous focus? Laatste optie staat vaak standaard en onnodig aan. Het vreet bovendien batterijen. Wil je autofocus of handmatige scherpstelling? Als je autofocus wilt, is het handig om te checken of de handmatige scherpstelling is uitgeschakeld (AF/MF)

 

Dit is echt een hele handige snelle check. Natuurlijk zijn er nog wat meer dingen waarop je moet letten. Bijvoorbeeld als je vaak HDR -foto's maakt. Of als je in een andere auto-witbalans modus fotografeert. Dus check ook even of de bracketing weer uit staat of je witbalans ok is.  In dat geval zou je de B en de W nog in het rijtje moeten zetten. Doen Bob, Bert en Willem soms iets fout? Of heb jij nog een mooi ezelsbruggetje? Laat het hier weten... Ik wens je heel veel plezier met deze handig tip. Je gaat nog vaak aan mij denken...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.