
De balans tussen rust en spanning
Fotografie is meer dan het vastleggen van een moment. Het is een zoektocht, een spel van de juiste keuze maken. Wat zien we werkelijk en wat willen we de kijker laten zien? En ergens tussen die uitersten — tussen de kalmte van eenvoud en de kracht van contrast — ligt de magie: de balans tussen rust en spanning.
Tijdens dit inspirerende fotoweekend duiken we met een kleine groep gevorderde fotografen in dit boeiende spanningsveld. Laat je inspireren door thema’s als minimalisme, zeggingskracht, kleur, zwart-wit, beweging en verstilling. Beleef de ruimte om je heen op een andere manier door anders te kijken. Jouw camera is een fantastisch gereedschap om de wereld anders te laten zien.
23 en 24 augustus 2025
Slechts 7 plekken beschikbaar!
Fotograferen...het is de kunst om evenwicht te vinden tussen denken en voelen. Tussen zien en kijken. Tussen rust en spanning.
Durf jij de balans op te zoeken?

In deze fotocursus gaan we aan de slag met Rust en Spanning. Er zijn legio manieren om rust en spanning in je foto te krijgen. Met uitdagende opdrachten gaan we kijken en zien hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Ontvang tips & trucs en beheers straks nieuwe technieken.

Spanning: het moment dat je niet loslaat
Spanning in een beeld is wat de kijker vasthoudt. Het maakt nieuwsgierig, roept vragen op en triggert emotie. Spanning hoeft niet spectaculair te zijn — het zit vaak in kleine dingen die afwijken van wat we verwachten.
1. Compositorische frictie
Een net-niet gecentreerd onderwerp, een lijn die ergens abrupt eindigt, of een onverwachte uitsnede: al deze keuzes zorgen voor wrijving. En wrijving maakt het beeld boeiend.
2. Beweging en dynamiek
Waar rust stilstand is, is spanning beweging. Laat iets in het beeld bewegen — letterlijk (via sluitertijd) of figuurlijk (via een schuine lijn of een richting die je oog volgt).
3. Licht en contrast
Sterke licht-donkercontrasten kunnen dramatiek en intensiteit toevoegen. Denk aan tegenlicht, schaduwen, silhouetten of een enkele lichtbron in een donkere ruimte.
4. Onverwachte elementen
Een kleur die uit de toon valt, een persoon die de verkeerde kant op kijkt, of een detail dat niet lijkt te kloppen: zulke ‘imperfecties’ zorgen voor intrige.
5. Wabi Sabi: de schoonheid van imperfectie
Laat je inspireren door het Japanse principe van Wabi Sabi, waarbij vergankelijkheid, onvolmaaktheid en eenvoud centraal staan. Een verwelkte bloem, een afbladderende muur of een onscherp portret kan onverwacht veel zeggingskracht hebben.
Rust: de schoonheid van eenvoud
Rust in een foto ontstaat niet zomaar — het is het resultaat van bewuste keuzes van de fotograaf. Een rustige foto voelt ruim, overzichtelijk en kalm. Deze kwaliteit kun je op verschillende manieren benaderen:
1. Negatieve ruimte
Door ruimte rondom je onderwerp te laten, geef je het letterlijk en figuurlijk ‘ademruimte’. Het onderwerp komt sterker naar voren, en de kijker ervaart een gevoel van sereniteit. Denk aan een vogel in een lege lucht, of een enkele bloem tegen een egale achtergrond.
2. Zachte kleurtonen
Pastelkleuren, monochrome paletten of subtiele contrasten dragen bij aan een rustige sfeer. Vermijd felle kleuren of harde contrasten als je een kalm beeld wilt creëren.
3. Minimale compositie
Less is more. Door alleen het essentiële in beeld te brengen, ontstaat rust. Zoek naar eenvoud in lijnen, vormen en structuren. Laat alles wat afleidt weg uit je kader.
4. Lange sluitertijden
Beweging vervaagt, water wordt zijdezacht, wolken trekken strepen langs de lucht. Lange sluitertijden zorgen letterlijk voor verstilling en nodigen uit tot contemplatie.
5. Overbelichting (high key)
Een lichte beeldstijl, waarbij wit en zachte grijstinten domineren, zorgt voor een luchtige, haast dromerige sfeer.
6. Intentional Camera Movement (ICM)
Door de camera bewust te bewegen tijdens een lange sluitertijd, vervaag je details en ontstaat een schilderachtig beeld. De zachtheid van deze techniek draagt bij aan rust.
7. Zwart-wit fotografie
Door kleur weg te laten, leg je de nadruk op vorm, contrast en compositie. In zwart-wit ontstaat vaak meer ruimte voor interpretatie en verstilling.

Den Haag als locatie
Van de levendige stad tot het verstilde groen van de Haagse bossen en parken — we gebruiken Den Haag als speeltuin én inspiratiebron. Je krijgt gerichte opdrachten mee die uitdagen om anders te kijken, buiten je gebruikelijke kaders.

Reflectie & fotobespreking
Natuurlijk nemen we ook de tijd om beelden te bespreken. De nadruk licht niet op de techniek, maar veel meer op de inhoud. Wat roept een foto op? Waar zit de kracht? Hoe ervaart een ander de spanning of juist de rust in jouw beeld?
Praktische Informatie
- Cursusduur: Twee dagen
(dag 1: 10:00 –17:00 uur, plus avondprogramma *); (dag 2: 10:00 –16:00 uur)
- Locatie: Het fotoatelier op het Piet Heinplein 50 in Den Haag
- Doelgroep: Gevorderde fotografen die op zoek zijn naar een diepere laag in hun fotografie. Kennis van de belichtingsdriehoek is een must, kennis van nabewerking is een voordeel, maar niet noodzakelijk.
- Een goede balans tussen theorie en praktijk
- Een hand-out van de presentaties plus naslag
- Uitgebreide informatie ter voorbereiding op deze cursus
- Tips en trucs om je fotografie naar een ander level te brengen
- Groepsgrootte: Max. 7 deelnemers (minimum aantal is 4)
-Inclusief 2 x lunch, 1 keer diner op zaterdag, koffie / thee/ fris door de dag heen
-Meenemen: Behalve je favoriete lens en camera, graag ook een laptop of Notebook, een aantekenboekje, een statief (als je die hebt, zo niet... ik heb er voldoende), goede schoenen en evt. filters. Een macrolens en/of een lichtgevoelige lens is zeer aan te bevelen.
Prijs: 325,- per persoon
*Voor de doorzetters en fotografen die niet van ophouden weten, gaan we zaterdag na het diner met de tram naar Scheveningen. We bezoeken het strand, de boulevard en de pier in de hoop op een mooie zonsondergang.
Uiteraard vrijblijvend en niet verplicht.
Nabewerking
N.B. Een foto die uit de camera komt, is (vaak) nog niet af. Tijdens deze cursus gaan we ook aan de slag met nabewerking. Zelfs met de meest eenvoudige (gratis) programma's, is het mogelijk je foto al te verbeteren. Al is het alleen maar om iets meer licht of contrast toe te voegen. Een foto is altijd een kopie van de werkelijkheid! Jij bepaalt als creatief fotograaf wat je aan de werkelijkheid wilt toevoegen of weglaten.
Ga in deze cursus op zoek naar meer verdieping in je fotografie. Natuurlijk is het landschap op Ijsland prachtig! Maar dicht bij huis is het ook mogelijk om de WOW-factor te scoren. Tijdens dit weekend doorloop je het proces om straks anders naar de wereld te kijken en je camera te gebruiken om de wereld anders te laten zien.