Hoera ...een fotoclub?

Als ik de term “fotoclub” hoor, dan word ik daar niet altijd heel erg opgewonden van. Misschien ligt het helemaal aan mij, hoor. Maar ik zie dan vaak een gezelschap voor me die de fotografie iets te serieus neemt. In mijn visie is fotografie geen wedstrijd om de beste fotograaf te worden of een competitie wie de mooiste of beste foto maakt. Om die reden ben ik het fenomeen “fotoclub” altijd een beetje uit de weg gegaan. Mijn visie is om mensen te motiveren, te enthousiasmeren en te prikkelen om op zijn of haar niveau te genieten van alles wat fotografie zo leuk maakt.

In de afgelopen jaren heb ik zoveel cursisten gezien die met een relatief eenvoudige camera de meest prachtige foto's maakten.  Het gaat niet om wie de grootste lens heeft of het meeste aantal megapixels. Het gaat om kijken, ervaren en beleven, waarbij je camera (slechts) een instrument is.  De beste foto’s maak je op je balkon. Het is echt waar! Je hoeft niet naar Kenia of IJsland om daar de mooiste foto te maken. En wat is mooi? 

Het grootste compliment die je als fotograaf kan krijgen is NIET: “Zo, wat een mooie foto!”  maar “Zo, deze foto raakt mij!”.   Afgelopen mei van dit jaar toonde ik aan een groep cursisten een foto die ik ruim 14 jaar geleden heb gemaakt. Twee versleten slippers op een straat. Voor velen een saaie en onaantrekkelijke foto, maar voor een cursist kwam deze foto binnen als een granaat. En daar gaat het mijns inziens om. Fotografen laten de wereld zien zodat anderen er over na kunnen denken.

Dan toch een fotoclubje?

Een deelnemer aan mijn workshop vertelde mij laatst dat er heel weinig fotoclubs actief zijn in Den Haag. Dat heeft mij aan het denken gezet en dat is de reden om dit initiatief te nemen.

Het lijkt mij heel erg leuk om met een kleine groep mensen (max 8 personen) een aantal keer per jaar bij elkaar te komen. In eerste instantie zijn dit mensen uit mijn netwerk. Aan de hand van een thema, een opdracht of een d.m.v. een uitdaging elkaar te prikkelen om te gaan fotograferen. Natuurlijk gaan we onder het genot van een hapje en drankje het resultaat  bespreken. En daarnaast denk ik er aan om ook een of meerdere speciale avonden te organiseren waarin een fotograaf of een bepaalde discipline binnen de fotografie nader wordt besproken. In mijn fotoatelier in Den Haag kan ik e.e.a faciliteren.

 

FOTOCAFÉ

Ik worstel alleen nog met de naam Fotoclub. Het is namelijk absoluut niet mijn intentie om aan te sluiten bij de fotobond om zodoende mee te kunnen doen aan diverse competities. De nadruk ligt om elkaar te inspireren om aan de slag te gaan met fotografie en vooral een gezellige avond te hebben waarin fotografie centraal staat. Dus verwacht je veel competitie, wedstrijden, exposities, etc. dan is deze avond niets voor jou. De naam die het dichts in de buurt komt is Fotocafé. Dat dekt de lading.

 

Concreet

Dinsdag 5 september zou ik willen starten met de eerste bijeenkomst. Iedere eerste dinsdag van de maand komen we bij elkaar. De maximale groepsgrootte is 8 personen. We starten om 19.30 uur en rond 22.00 uur houden we er mee op. Plaats van handeling is mijn foto-atelier op het Piet Heinplein 50 in Den Haag. De contributie voor 1 jaar bedraagt €99,-  Voor dit bedrag zorg ik voor huisvesting, versnaperingen en andere facilitaire middelen. We komen dan  12  keer per jaar bij elkaar!

Als we een groep deelnemers hebben, dan organiseer ik de eerste avond met een passend thema!

Heb je serieus belangstelling, meld je dan aan. Wacht niet te lang want de kans is aanwezig dat de groep snel compleet is.  Ik hoop van harte dat het gaat lukken!

Ja ik doe mee en meld mij aan!